Vuoden esteettinen teko 2020 -palkinto valokuva- ja videotaiteilija Marja Helanderille

Suomen Estetiikan Seura ry myöntää vuoden 2020 Vuoden esteettinen teko -palkinnon valokuva- ja videotaiteilija Marja Helanderille. Helander (s. 1965) käsittelee teoksissaan saamelaisen elämäntavan ja modernin yhteiskunnan ristiriitoja tarkkanäköisesti ja vivahteikkaasti. Helsinkiläisenä citysaamelaisena hän tutkii myös omaa identiteettiään suomalaisen ja saamelaisen kulttuurin välissä. Teoksissa näkyvät ihmisen ja luonnon kohtaamiset, jotka saavat pohtimaan luonnosta vieraantuneen nykyihmisen arkea. Ihmisen hallitsemana luonto on nähtävyys ja rahasampo, josta halutaan hyötyä monella eri tavalla. Erityisen poliittiseksi kysymys nousee Saamenmaalla.

Raadin mukaan Helanderin teoksissa yhdistyvät visuaalinen kauneus, huumori ja kantaaottavuus. Uteliaisuus uuden oppimista kohtaan johdattaa hänet kokeilemaan erilaisia medioita ja narratiiveja. Helander avaa ja laajentaa keskustelua taiteen, kauneuden ja esteettisen arvon kysymyksistä tuomalla yhteen erilaisia näkökulmia.

Helanderin uusin videoteos Suodji (Suoja) sovittaa vanhan tarinan Utsjoelta Saamenmaalta nykypäivään. Se kertoo legendan ohjaajan sukulaisesta, Oula Iivari Helanderista, Utsjoella espanjantaudin aikaan vuonna 1918. Oula Iivari Helander päätti huijata kuolemaa ja otti kohtalon omiin käsiinsä. Tänä päivänä koronavirus on samanlainen uhka. Elokuvan päähenkilö ottaa Fiskarsin oranssikahvaisen lapion käteensä ja päättää seurata Oula Iivarin jalanjälkiä helsinkiläisessä puistossa. Teos palkittiin Innovation in storytelling -palkinnolla kanadalaisella imagineNATIVE-elokuvafestivaalilla lokakuussa 2020.

Saamelainen Helander valmistui taiteen maisteriksi Taideteollisesta korkeakoulusta vuonna 1999. Hänen lyhytelokuvansa Eatnanvuloš lottit Maan sisällä linnut voitti Risto Jarva -palkinnon sekä kotimaisen kilpailun pääpalkinnon Tampereen elokuvajuhlilla 2018. Helander on osallistunut lukuisiin yksityis- ja ryhmänäyttelyihin, ja hänen teoksiaan on hankittu useisiin kokoelmiin sekä kotimaassa että ulkomailla.

Suomen Estetiikan Seuran nimeämänä palkinnon valitsivat seuran puheenjohtaja FT Sanna Lehtinen sekä seuran ulkopuolisena jäsenenä Suomen Viron-instituutin ohjelmapäällikkö, estetiikan alumni FM Karoliina Korpilahti.

Vuonna 1997 perustettu Vuoden esteettinen teko -kunniapalkinto myönnetään henkilölle tai yhteisölle, joka toiminnallaan, tuotteillaan tai ajatuksillaan edistää keskustelua taiteen, kauneuden ja esteettisen arvon kysymyksistä.

Vuoden esteettinen teko -palkinto julkistettiin 7.12.2020 Suomen Estetiikan Seuran syysseminaarissa ”Aesthetics Now”.